Как да отслабнем по естествен начин!

По всяко време пълен човек е олицетворение на благополучието, а тънък човек – труден живот, пълен с трудности. Някъде подобни идеи съществуват и до днес. Как да отслабнем по естествен начин! В развитите страни всичко отдавна е различно: всеки може да яде много и сърдечно. Изглежда, че това е щастието! Това не беше така: достъпната храна от средство за поддържане на живота и здравето се превърна в удоволствие и „лек“ за стрес. Всички видове „фантазия“ оборудване е създадено, за да освободи времето, включително за спорт, културни дейности, пътувания, но … „прикован“ към дивана. „Мислех си – как най-добре, но се оказа – както винаги.“ Постоянното преяждане и физическата бездействие водят до затлъстяване и свързани с него заболявания.

Затлъстяването е проблем или заболяване?

Като цяло на нашата планета има приблизително същия брой хора с наднормено тегло, както и изтощените – по 1,2 милиарда души всеки. Според Института по хранене RAMS около 55% от руснаците над 30 години (включително 60% от жените и 50% от мъжете) са с наднормено тегло. 4% от хората са с двойно наднормено тегло, тоест са класифицирани като много затлъстели. Според материалите на СЗО сред причините за смъртта тютюнопушенето заема първото място, а второто – затлъстяването. Причината за това състояние е неадекватното отношение към проблема.

Какво е нормално тегло? Това е теглото, с което рискът от развитие на заболявания е минимален. Зависи от ръста на човек и неговата физика, поради което се характеризира със специален индикатор – индексът на телесната маса (ИТМ, индексът на Кюлет).

За хора на възраст от 18 до 29 години ИТМ трябва да бъде в границите от 18 до 22,9 кг / м2, за хора на възраст от 26 до 45 години ИТМ не трябва да надвишава 25,9 кг / м2, а над 46 години е допустимо да има ИТМ до 27кг / м2. Ако ИТМ е повече от нормалното, но  по-малко от 30  – те говорят за наднормено тегло, над 30  – за затлъстяване.

Наднорменото тегло и затлъстяването се характеризират с натрупване на мастна тъкан на фона на хиперкалорично хранене и физическа неактивност. И ако наднорменото тегло може да бъде разпознато по-скоро като козметичен дефект, тогава затлъстяването е сериозно заболяване, което е следствие от съвременния начин на живот (таблица 1).

Параметри на телесното теглоИТМ, kg / m2Риск от заболяване
поднормено<18.5Ниска (за заболявания, свързани със затлъстяване)
Нормално телесно тегло18.5-24.9обичаен
наднормено тегло25.0-29.9издигнат
прекалена пълнота30.0-39.9Висока и много висока
Морбидно затлъстяване> 40Изключително високо

За опасностите и ползите от мастната тъкан

С наднормено тегло в човешкото тяло се нарушава дейността на поне девет органи на системата:

 • сърдечно-съдови;
 • ендокринни;
 • нервни (централни и автономни);
 • храносмилателната;
 • опорно-двигателния;
 • урогениталния;
 • респираторен;
 • имунизиран.

Наблюдават се промени в кожата.

Всичко това води до намаляване на продължителността на живота на пациентите средно с  10-20 години.

Колкото по-рано задействате алармата, толкова повече са шансовете да нормализирате метаболизма си. За съжаление, информацията за опасностите от излишните килограми, различни методи за корекция на теглото по-често „достига“ до младежка аудитория. И сега момичетата с нормално телесно тегло, под въздействието на агресивна реклама, започват да се борят с несъществуващо затлъстяване с помощта на диети, глад, лекарства, хранителни добавки, изтощителна физическа активност.

Трябва да се каже, че телесните мазнини са от съществено значение . Мастната тъкан има хормонална активност, включително отговорна за екстрагонадалния синтез на естроген. Докато достигне необходимия обем, момичето няма да започне своя период (има дори специален термин „праг на тегло на менструацията“). 

Ето защо в гладните години на войната момичетата започват периодите си късно  възраст 16-18 години.Именно поради тази причина неразмисленото отслабване на вече непълни представителки на женски пол води до развитие на аменорея. Възможно е да се възстанови менструалният цикъл, дори ако количеството мазнини се върне към възрастовата норма. 

След менопаузата мастната тъкан се превръща в основен източник на естроген, поддържайки тяхното минимално, но стабилно ниво. Не е случайно, че при жени с лек излишък на тегло стареенето на кожата протича по-бавно и скоростта на развитие на остеопороза е малко по-ниска, отколкото при тънките им връстници. 

Ето защо решението дали да отслабнете и колко трябва да се вземе след консултация с лекар. Освен това, използвайки метода на импедансометрия, е възможно да се определи наличието на излишна мастна тъкан (както, между другото, дефицит на мускулна тъкан). 

Характерът и „географията“ на телесните мазнини ще помогнат за оценка на риска от развитие на различни усложнения. С нормално тегло (индекс на телесна маса от 18 до 25 кг / м2) и съдържание на мазнини, съответстващо на възрастта, с помощта на импедансметрия можете да определите броя на килограмите, с които можете да се разделите, без да навредите на здравето си.

По какви причини се образува наднормено тегло

Има няколко групи фактори, които допринасят за прекомерното натрупване на мастна тъкан:

 • демографски (възраст, пол, етническа принадлежност);
 • социални (ниво на образование, доходи, семейно положение);
 • биологични (пубертет, бременност, лактация, менопауза);
 • поведенчески (хранителни навици, тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност);
 • заболявания на ендокринната система;
 • наследственост.

Към днешна дата са идентифицирани около 20 гена, които са отговорни за натрупването на мастна тъкан. Но наследството е затлъстяването само 0,3% от хората, страдащи от това заболяване. По-скоро семейните хранителни навици се предават от родителите.

Както са показани многобройни проучвания, ако семейство с възрастни с наднормено тегло осинови (осинови) дете от сиропиталище, то тези деца най-често също затлъстяват, независимо от наследствената предразположеност. Ако обаче дете на затлъстели родители е затлъстело преди 5-годишна възраст, тогава вероятността той да се разболее в по-стара възраст е приблизително 65%. 

При затлъстяване преди 14-годишна възраст вероятността от прогресиране на заболяването нараства до 80%. Тоест, детското затлъстяване се превръща в затлъстяване при възрастни. Това означава, че детето трябва да бъде научено на културата на храненето, на физическата активност възможно най-рано.

Мнозина смятат, че те започнаха да наддават в резултат на заболявания на ендокринната система. Всъщност дисфункциите на щитовидната жлеза или панкреаса, хипофизата или надбъбречните жлези могат да доведат до затлъстяване, както и до нарушена функция на черния дроб. Както показва статистиката, такива пациенти са само 4%. Следователно в по-голямата част от случаите затлъстяването се дължи на хранителни или хранително-конституционни фактори, тоест хиперкалорично хранене.

Често ли е преяждането?

Съвременното общество по невнимание провокира увеличаване на затлъстяването сред населението, насърчавайки консумацията на висококалорични храни с високо съдържание на мазнини (бърза храна, всички видове приготвени храни и полуфабрикати). В същото време, поради технологичния прогрес, се формира заседнал начин на живот. 

Животът върви по схемата: дом – асансьор – кола – заседнала работа – кола – асансьор – почивка седнала или легнала – след вечеря сън. И така всеки ден. В същото време човек може да не яде много, но в края на краищата, той практически не се движи: дори час или два, прекарани през уикенда във фитнес залата, не решава проблема. 

Законът за запазване на енергията все още не е отменен: всичко, което влиза, трябва да се изразходва, излишната енергия се натрупва от тялото под формата на най-удобното „биогориво – триглицериди (мазнини). При затлъстяване физиологичната регулация на енергийния метаболизъм постепенно се нарушава. 

Ето защо подходите за коригиране на наднорменото тегло и лечението на затлъстяването се състоят във влиянието на всички фактори: както върху доставката на енергия, така и върху нейните разходи, както и върху възстановяването на регулацията на енергийния метаболизъм.

Не само лекарите, но и медиите участваха активно в решаването на проблема със затлъстяването, хората започнаха да мислят малко за това, което поставят в устата си. Обратната страна на монетата: всяка година, заедно със стила на дрехите и обувките, новите диети също стават модерни. Френски и американски, средиземноморски и ориз – всички те обещават перфектна фигура в най-кратки срокове. И никой, с изключение на експерти, не помни, че самата дума „диета“ се превежда от гръцки като „начин на живот“.

Културата на храната и физическата активност, адекватното и спокойно поведение в трудни ситуации, доброжелателността, любопитството и активността са ключът към здравето, вътрешната и външната красота.

Възможностите на дихателни упражнения

Има случаи, когато пациентът наистина следи диетата си, яде натурални продукти, равномерно разпределя храна през целия ден, наблюдава лека вечеря вечер. Но той не може да отслабне. Това се случва в случаите, когато психоемоционалното натоварване е достатъчно високо и тялото очевидно не е достатъчно динамична физическа активност. 

И няма време да отидете до фитнес центъра или до басейна. В такива ситуации човек може да предложи дихателни упражнения: според Стрелникова, Бутейко, йога дишане, холотропни. Всеки от изброените видове дишане води до увеличаване на състоянието на хипоксия (липса на кислород) в организма.

Какво прави?

Факт е, че за живота ни трябват три субстрата: храна (без нея можем да живеем месец), вода (без нея ще живеем 2 седмици) и кислород (без който ще умрем за 5 минути). Всички биохимични процеси протичат във водната среда. Затова е необходима вода. Ние се храним, за да получим енергията, от която се нуждае всяка клетка в нашето тяло. 

За това въглехидратите, мазнините и протеините трябва да бъдат подложени на биологично окисляване. Ако тялото няма кислород, тогава аеробните процеси (с участието на кислород) се заменят с анаеробни (без кислород). Ефективността на втория метод за получаване на енергия е много ниска и недостатъчно окислени метаболитни продукти се натрупват под формата на мастни натрупвания. 

За да се излезе от тази ситуация, е необходимо да се осигури достъп на допълнителен кислород до тъканите, тоест да се увеличи динамичното натоварване. Когато човек няма възможност (или желание) да се развие физически, можете да направите следното: допълнително да изострите състоянието на хипоксия и да обучите тялото да работи в тези условия.

 По този начин, специалното дишане ще помогне да се адаптира към ситуацията. С други думи: дишайте правилно и … отслабвайте!

Лекарства за отслабване

Съществува още една категория дебели хора: те просто се наслаждават на процеса на хранене. Те са готови безкрайно да опитат нови ястия, да вкусят необичайни вкусови комбинации, измивайки цялото това разнообразие с вина, водка и коняк. Това е доста трудна група пациенти. 

Тежки в смисъл, че са доволни от начина на живот, който водят. Като правило те започват да мислят за здравето си, когато вече са се развили сериозни заболявания: захарен диабет тип 2, хипертония (или дори инсулт, инфаркт), заболявания на опорно-двигателния апарат и други. Такива хора се нуждаят от лекарства и сериозно лечение.

Към днешна дата две лекарства са преминали обширни клинични изпитвания за коригиране на наднорменото тегло и лечение на затлъстяване: сибутрамин (меридиа) и орлистат (ксеникал).

Сибутраминът е селективен блокер на обратното захващане на серотонин и норепинефрин в синаптичната цепнатина. Насърчава бързото постигане на ситост, като по този начин значително намалява изяденото количество. В същото време има увеличение на оползотворяването на енергия (поради термогенезата). Постепенно запасите от мазнини започват да се „топят“.

Орлистат има чисто локален ефект, инхибира активността на липазите на стомашно-чревния тракт и предотвратява разграждането и абсорбцията на хранителни мазнини.

Тези лекарства обаче не могат да се считат за „вълшебни хапчета“ за отслабване: те имат редица странични ефекти. И най-важното – ефектът от тяхната употреба се забелязва само ако пациентът спазва нискокалорична диета.

Лекарствата не заместват диетата, а само улесняват процеса.

Психологическа мотивация

Наднорменото тегло е сериозен проблем. А за всички, които ще отслабнете, се нуждаете от индивидуален подход! Пациентът трябва да има пълно разбиране на проблема със затлъстяването и неговите последствия. Ако човек вече е имал лош опит за отслабване, трябва да анализирате ситуацията и да обясните причините за неуспеха. Необходимо е да се формира мотивация за факта, че отслабването е дълъг процес.

С намаляване на теглото с 5-10 кг вече се наблюдават благоприятни тенденции:

 • намаляване на общата смъртност с 20%;
 • намаляване на риска от развитие на диабет с 50%
 • намаляване на риска от фатални усложнения от диабет с 44%;
 • 9% намаляване на смъртността от коронарна болест на сърцето;
 • намаляване на симптомите на стенокардия с 9%;
 • 40% намаляване на смъртността от рак, свързан със затлъстяването.

Като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на начина на живот на човека, се помага да се състави индивидуална карта за хранене, която да записва ежедневието на нормален ден и обичайната храна. Трябва да се помни, че колкото по-радикално се предполага промяна на обичайния набор от продукти и диета, толкова по-голяма е вероятността пациентът да не спазва това.

Psychocorrection

Апетитът често се повишава в отговор на стрес. В тази ситуация помага психокорекцията: предписват се успокоителни чайове с мелиса, риган, лайка, глог и туризъм. В този случай трябва да подкрепите пациента, да му помогнете да повярва в собствената си сила, да развиете увереност в него, че всичко е преодолимо, всичко, което е необходимо, е издръжливост и постоянство.

Друга причина за преяждане е неправилното разпределение на приема на храна през целия ден. Често хората, страдащи от затлъстяване, пият кафе само за закуска, за обяд – много лека закуска и отново кафе. Естествено, вечерта тялото започва да изисква храна. Гладът в тази ситуация е нормално физиологично явление. 

Но гладен човек винаги преяжда. Често се случва, че след вечеря ядки, семена, бисквити се изпращат до устата в неконтролиран обем, след това чай със сладкиши и ролки. Не е изненадващо, че сутрин изобщо не се чувствате като ядете и всичко се повтаря отново. Ако успеете да си легнете на полугладен стомах, тогава сутрин определено ще искате да хапнете. Затова едно от най-важните условия за отслабване е сутрешно хранене, пълноценен обяд и следобедна закуска. Тази диета изключва повишения апетит вечер.

Хранителен дневник помага да се контролира количеството и качеството на диетата, в която се записва всичко, което влиза в устата. Дневникът не е доказателство, а способност за откриване на грешки. Човек, който реши да се бори с теглото, вече е герой, който се нуждае от помощ и активна доброжелателна подкрепа. 

В края на краищата, наднорменото тегло влияе върху самочувствието, което често се проявява в състояние на тревожност (увеличаване на желанието да се „овладеят“ проблема) и депресия. Необходимо е да се научи пациентът на способността да анализира диетата си и да направи подходящи изводи за ползите или вредите от различните продукти. Така се формира съзнателно отношение към тяхното здраве и култура на поведение при хранене.

Как да консолидираме постигнатия резултат

Пациентът трябва да бъде настроен към постепенна загуба на тегло. След етапа на отслабване идва период на адаптация и консолидация на резултата. Защо е важно? Хипоталамусът има център, който регулира складирането на мазнини. В исторически план човечеството изпитва глад по-често от изобилие. 

И когато тялото успя да съхранява някакво количество мазнини, се опита да го запази. Намалението на телесните мазнини послужи като сигнал за опасност и започна борба за запазване на всеки грам мазнини. Тази ситуация се развива от милиони години. Продължава и до днес, въпреки че гладът вече не заплашва мнозина.

 Ето защо количеството мазнини трябва да намалява постепенно. В същото време храненето ще осигури приема на всички хранителни вещества, необходими за поддържане на функционирането на жизненоважните системи, особено на имунната и нервната.

Чревно промиване в програмите за корекция на теглото

Отлични резултати се получават при интегрирана употреба на намалена, пълноценна диета в комбинация с дишане, физическа активност и чревна промивка. Установено е, че почти всички хора с наднормено тегло и затлъстяване имат нарушения в състава на чревната микрофлора. Факт е, че всеки вид микроорганизми предпочита собствена храна:

 • нормалната флора (бифидум и лактобацили) се храни основно със сложни въглехидрати. За да я нахраните, трябва да ядете зърнени храни;
 • условно патогенната флора (включва например клостридии) яде продукти от животински произход, тоест месо, риба;
 • патогенната флора (включително гъбички от рода Candida) се храни с моно- и дизахариди. Ето защо сладкото хранене на зъбите и стимулира растежа на патогенна флора.

Чревната промивка ще помогне да се балансира чревната микробиоценоза. Измивайки целия стомашно-чревен тракт (а е известно, че основните процеси на абсорбция протичат в тънките черва), той помага да се измие флората на кухината, запазвайки флората на лигавичния слой. 

Първото хранене след процеса на промиване стимулира възпроизводството на микроорганизми. (Известно е, че населението може почти напълно да възстанови популацията си след  10-15 минути.Не е ли наистина впечатляващо!) В зависимост от приеманото (сложни или прости въглехидрати, месни продукти), именно микробите са били хранени. 

Често е възможно да се нормализира флората без допълнително използване на пробиотици, само с помощта на промивка. В същото време пациентите отбелязват, че препоръките за балансирана диета са не само лесни за спазване, но и приятни. Рискът от диетични нарушения е сведен до минимум.

В допълнение, разтворът, използван за промиване (химическият му състав е близък до състава на съдържанието на горната част на червата – химус), има мощен детоксикиращ ефект. И това е много важно. В крайна сметка микрофлората участва в процесите на детоксикация заедно с черния дроб. При дисбиоза цялото натоварване лежи върху черния дроб. Известно е, че при хора със затлъстяване чернодробните клетки се прераждат в мастни клетки и всички функции на този орган са отслабени. Образува се порочен кръг!

И това е: нито лаваж, нито психокорекционни програми, нито изтощителни упражнения във фитнес залата, нито чудодейни хапчета или хранителни добавки за отслабване, нито хирургически методи за оформяне на тялото, нито само физиотерапия ще дадат желания резултат. Учените по света признаха, че корекцията на теглото изисква интегриран подход. Първото място в него е диетата.

Лекарите смятат затлъстяването не просто като заболяване, а като хронично заболяване, което се рецидивира при спиране на лечението. Онези, които се опитаха да отслабнат, знаят колко е трудно да поддържат ново тегло и колко лесно е отново да наддават на тегло. Огромният брой диети, които сега са на буна, са предимно небалансирани в основните хранителни вещества. Колкото по-строга е диетата, толкова повече внимание и по-краткото време трябва да се използва. Диета, която гарантира загуба на тегло над 5 кг седмично, трябва да предупреди: отслабването на отслабване е много силно натоварване на ендокринната, сърдечно-съдовата, имунната, нервната и други системи. Ако се наложи да изберете диета, е по-добре специалист да го направи.

Формулата за успех

Когато става въпрос за коригиране на излишното телесно тегло или за лечение на затлъстяване, формулата е напълно валидна: количеството енергия, доставено с храната, трябва да бъде по-малко от консумираното. В този случай допълнителната физическа активност може да бъде малка, но постоянна. Но храненето трябва да бъде рационално.

Правилното, балансирано хранене е съществена част от цялостната програма за отслабване. В допълнение към подходяща диета и повишена физическа активност, такава програма включва психотерапия и корекция на хранителното поведение.

Основните изисквания за диета за отслабване: тя трябва да бъде балансирана във всички основни видове хранителни вещества, но в същото време да създаде енергиен дефицит. Много интензивната и бърза загуба на тегло може да причини сериозни вреди на здравето, в допълнение, бързото отслабване води до още по-бързо наддаване на тегло в бъдеще. Подобни колебания в телесното тегло (ефект на йо-йо) водят до нарушения на работата на ендокринната система с всички произтичащи от това проблеми. Всеки път става по-трудно да отслабнете. Следователно затлъстяването понастоящем се счита за хронично заболяване, склонно към рецидиви при прекратяване на лечението. Защо е толкова трудно да наблюдавате диетата си? Има ли твърде много изкушения наоколо? Или липса на знания? По-долу е преглед на някои от добре познатите диетични програми, предназначени да коригират телесното тегло.

Отделна храна

Колкото човек знае себе си, толкова много спорове за това как и какво да се яде не отшумяват. Лекарите на Вавилон, Древен Египет, Гърция спореха по тази тема. През Средновековието съществуваше цяла система за разделяне на консумацията на храна на ден. В книгата на Томазо Кампанела „Градът на слънцето“ (1623 г.) има такива редове, посветени на жителите на града на бъдещето: бягай надолу “. Много познато, нали?

У нас страстта към теорията за отделното хранене е свързана с работата на американския лекар Хърбърт Шелтън. Същността на неговата теория е недопустимостта на едновременното влизане в стомаха и след това в червата на продукти, изискващи различни условия на храносмилане. Тоест, не можете едновременно да ядете нишестена храна и протеини.

 От негова гледна точка кнедли, пай с риба или каша от елда (картофено пюре) с котлет са абсолютно грешни ястия, тъй като продуктите в тях са несъвместими. В същото време Шелтън никога не се е занимавал с изследвания, резултатите от които биха могли да потвърдят заключенията му, но той активно се позовава на руския физиолог I.P. Павлова. 

Самият Павлов не направи такива изводи, като посочи, че работата на храносмилателната система е доста сложна. В този случай човек не трябва да поставя храносмилането на нито един продукт на преден план. Освен това в естествената храна протеините, мазнините и въглехидратите обикновено присъстват заедно. 

Въпреки това, при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, както и в случай на хранителна непоносимост към определени продукти, отделното хранене може да бъде полезно. Тази диета има определени ползи при лечението на затлъстяване. Дори Авицена (Ибн Сина) преди почти хиляда години пише в „Канона на медицината“, че яденето на разнообразна храна понякога е вредно, дори само защото може да се яде повече от проста и монотонна. 

Най-зловещият пример за изобилие от храна е шведският стол. Отделното хранене помага на хората да не ядат излишна храна и да не качват килограми. Можете да загубите до Освен това в естествените храни протеините, мазнините и въглехидратите обикновено присъстват заедно.

 Въпреки това, при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, както и в случай на хранителна непоносимост към определени храни, отделните хранения могат да бъдат от полза. Тази диета има определени ползи при лечението на затлъстяване. Дори Авицена (Ибн Сина) пише в „Канона на медицината“ преди почти хиляда години, че яденето на различни храни понякога се оказва вредно, дори само защото можете да ядете повече от прости и монотонни. 

Най-зловещият пример за изобилие от храна е шведският стол. Отделното хранене помага на хората да не ядат излишна храна и да не качват тегло. Можете да загубите до Освен това в естествените храни протеините, мазнините и въглехидратите обикновено присъстват заедно.

 Въпреки това, при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, както и в случай на хранителна непоносимост към определени храни, отделните хранения могат да бъдат от полза. Тази диета има определени ползи при лечението на затлъстяване. 

Дори Авицена (Ибн Сина) преди почти хиляда години пише в „Канона на медицината“, че яденето на разнообразна храна понякога е вредно, дори само защото може да се яде повече от проста и монотонна. Най-зловещият пример за изобилие от храна е шведският стол. 

Отделното хранене помага на хората да не ядат излишна храна и да не качват килограми. В този случай можете да загубите до както и в случай на хранителна непоносимост към определени продукти, отделното хранене може да бъде полезно. Тази диета има определени ползи при лечението на затлъстяване. 

Дори Авицена (Ибн Сина) пише в „Канона на медицината“ преди почти хиляда години, че яденето на различни храни понякога се оказва вредно, дори само защото можете да ядете повече от прости и монотонни. Най-зловещият пример за изобилие от храна е шведският стол. Отделното хранене помага на хората да не ядат излишна храна и да не качват тегло.

 В този случай можете да загубите до и в случай на хранителна непоносимост към определени храни, отделните хранения могат да бъдат от полза. Тази диета има определени ползи при лечението на затлъстяване. 

Някои хора, които искат да отслабнат, като жителите на „града на Слънцето“, всеки път избират по един продукт за себе си, който консумират през деня. Например на първия ден – само яйца, на другия ден – елда, на третия – ябълки и така в продължение на две седмици. През това време е възможно да свалите 5-7 кг.

 Това се случва поради несъзнателно намаляване на обема на храната – защото не можете да ядете толкова много. При такава диета тялото не получава основни хранителни вещества, което със сигурност ще се отрази на нервната и имунната система. Това е истински стрес от две седмици! Съвременното хранене обаче официално признава ползите от дните на гладно. 

Такива дни трябва да се подреждат рядко – 1-2веднъж седмично. Смисълът на ограниченията на храните е, че всяка храна, преди да се абсорбира в червата, след подходяща обработка трябва да се превърне в химер. Това е кашиста маса, по своя химичен състав, близка до състава на кръвта. 

Освен това, наличието на определени компоненти в химуса не зависи от това, което човек яде. Обикновено дори смесената храна няма целия необходим набор от аминокиселини, минерали и други хранителни вещества и тялото добавя ендогенни вещества от своите резерви, които липсват в химуса. Едва след това съдържанието на горното тънко черво започва да се абсорбира. 

Ако човек постоянно яде монотонно, тогава тялото не получава важните за живота вещества, което влияе върху състоянието на имунната система и здравето като цяло. Когато храненето е балансирано и съдържанието му на калории съответства на текущата консумация на енергия, тогава отделните дни на гладно допринасят за „засилване“ на метаболизма. На фона на такава „зигзагообразна“ диета хората губят тегло много по-добре, отколкото при „еднообразно“ недохранване.

Диета Монтиняк

В съответствие с идеите за разделно хранене е диетата на д-р Мишел Монтиняк. Той препоръчва да се избягва едновременната консумация на храни, богати на мазнини и въглехидрати. Има широка гама от храни, които трябва да избягвате, включително много зеленчуци и сладки плодове. Интересни изводи за повишаването на кръвната захар (гликемия) в зависимост от преработката на продукта. Така че понякога суровите моркови могат да си позволят, а сварените от диетата е по-добре да се премахнат. Предложеният от Монтиняк метод се основава на разделянето на въглехидратите на „лоши“ и „добри“. Много е изкушаващо, че не можете да ограничите количеството на „правилната“ храна. Голямо количество фибри помага за намаляване на апетита, създава усещане за ситост и нормализира работата на червата. Диетата осигурява достатъчен прием на протеин (70-80 g)на ден) и ви позволява да намалите не само теглото, но и количеството мазнини в тялото. Той се справя много ефективно с проблемите на „мудното“ храносмилане.

Тази диета обаче не е подходяща за всички. Хората с нарушена екзокринна функция на панкреаса не са в състояние да усвоят предложеното количество сурови фибри, за тях това е изпълнено с метеоризъм и диария. Диетата Монтиняк не е подходяща за хора, страдащи от възпалителни заболявания на чревната лигавица, тъй като препоръчителните продукти имат дразнещ ефект върху лигавицата и повишават чревната двигателна активност.

вегетарианство

Една от най-старите диети се счита за вегетарианска. Известно е, че жреците на Древен Египет изобщо не са яли месо. Учените от Древна Гърция – Питагор, Сократ, Платон, Плутарх, Хипократ и други са направили своя принос за развитието на вегетарианството. Вегетарианската храна през Средновековието е била често срещана сред християнските аскети и отшелници. Вярно е, че в онези дни те се придържаха към такава диета по религиозни и морално-етични причини. И така, Питагор (VI в. Пр. Н. Е.) И неговите последователи са вярвали в преселването на души и не са яли животинско месо, от страх да не нарушат душите на хората, които живеят в него. В края на IX век проповедник Е. Балцер организира в Германия общество на вегетарианците – „Съюз за естествен начин на живот“, което води до „единство с животинския свят и природата“. До 20 век обаче вегетарианците презрително са наричани „развалят апетита на зърнените храни“. В момента вегетарианството е доста разпространено, включително и у нас, има дори общества на вегетарианци.

Диетата на растителна основа е по-лесна за спазване на хора с ниска или нормална киселинност на стомашния сок и мудно храносмилане. По правило строгите вегетарианци не затлъстяват, напротив, те са жилести и годни. Въпреки това, веганството води до редица проблеми:

 • недостатъчно снабдяване на организма с калций, желязо, цинк и някои други минерали;
 • липса на витамини D и B12, витамин B2 (в случай на отказ от млечни продукти);
 • дефицит на редица незаменими аминокиселини, особено необходими за растежа и развитието на децата;
 • дефицит на витамин С (в условия на използване предимно на зърнени храни).

За да поддържат баланс в основни (жизненоважни) вещества, привържениците на растителните храни могат да допълнят диетата с витаминно-минерални и аминокиселинни комплекси.

Вегетарианската диета може да намали теглото с  1-2 кг на седмица. Наблюдавайки индивидите на гладно също отчитат подобрение на състоянието си и загуба на тегло през този период. Ангажиментът за добро хранене помага за поддържане на теглото за дълго време.

Недостатъците на стриктния вегетарианство са лишени от диетата на лакто-преносителите, които консумират не само растителни храни, но и млечни продукти и яйца.

Възрастните вегетарианци са по-добре защитени от много заболявания, по-специално от затлъстяване, отколкото техните връстници, които ядат месо (особено тлъсто), колбаси и колбаси. Важно е да се отбележи, че много хора, постигнали активно дълголетие, са били формирани в детството на смесена диета, включваща растителни и животински продукти, и са склонни към вегетарианство само в зряла възраст. Ярък пример за това е I.E. Репин, който написа, че „билките действат чудеса на изцелението с тялото ми. Ето дезинфектанти и реставратори! “ От медицинска гледна точка лакто-вегетарианството наистина помага за нормализиране на метаболитните процеси, намалява риска от развитие на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Бъбречните камъни са по-рядко срещани сред привържениците на тази диета. Вегетарианците са по-добре защитени от рак. Предимно храненето на растителна основа помага на хора, страдащи от алергии, ревматични заболявания на ставите, намалява проявите на предменструален синдром при жените. Лакто-вегетарианската диета се използва за лечение на бъбречни заболявания. Спазвайки такива диети, е възможно да отслабнете 1-3 кг седмично.

Хранене на кръвна група

Ако следвате теорията на американския натуропат Питър Д`Адамо, вегетарианска диета е много подходяща за хора с II кръвна група. Д’Адамо предложи хранене според кръвните групи, като подкрепи теорията си с наличието на специални вещества в храните – лектини. Лектините са протеини, които имат аглутиногенни свойства и могат да повлияят на кръвните клетки. Взаимодействие възниква между кръвните клетки и лектините, съдържащи се в храната, но природата му е различна за различните кръвни групи. Храните, които са лекарства за някои, може да се окажат отрова за други. Авторът предлага четири групи храни (според четири кръвни групи), които той разделя в рамките на всяка група на полезни, неутрални и вредни.

В съответствие с препоръките на D’Adamo, хората с  кръвна група I са наричани „месоядци“, докато диетата им не трябва да включва млечни продукти, наборът от полезни зърнени храни е ограничен. За да се намали теглото, пшеницата, царевицата, лещата, зелето, млечните продукти са изключени и, обратно, се препоръчва да не се ограничава консумацията на червено месо, черен дроб, морска капуста, къдраво зеле, спанак, броколи, подправяйки всичко със зехтин. Хората от тази група се препоръчват интензивна физическа активност: аеробика, кардио, бягане, бойни изкуства.

Хората с  кръвна група II трябва да се придържат към вегетарианска диета. Вярно, D’Adamo им позволява да ядат риба, но силно ограничава консумацията на млечни продукти. За успешното отслабване трябва да избягвате месо, млечни продукти, боб, пшеница и да ядете повече соеви продукти, зеленчуци, морска риба и ананаси. Подправка – зехтин. Като допълнително физическо натоварване трябва да изберете упражнения, насочени към релаксация, успокояване и концентрация (йога, тай чи чиуан).

Кръвна група III  – можете да ядете някои видове месо, птици и риба. Разрешени са определени млечни продукти и зърнени храни. По принцип диетата е доста балансирана. За да намалите теглото, трябва да избягвате да ядете домашни птици, царевица, леща, фъстъци, елда и пшеница. Повече внимание на всички видове зеленина, черен дроб, яйца. Чаят, приготвен от корен на женско биле, е много полезен. Тази група се препоръчва умерена физическа активност: туризъм, колоездене, тенис, плуване. Ако е възможно, струва си да добавите към тях елементи на креативност.

За група IV смесената диета е оптимална. За да намалите теглото, трябва да избягвате да ядете домашни птици, царевица, елда и бъбречни зърна. Но се препоръчва тофу (соево сирене), морска риба, морски водорасли и колкото е възможно повече зеленина. Необходими са успокояващи упражнения, които изискват концентрация, комбинирани с умерена физическа активност, като колоездене.

Всъщност програмата D’Adamo е нещо повече от диета. Това е промяна в начина на живот, полезността на която е трудно да се отрече. Но връщайки се към самата диета, можете да намерите редица „тесни места“. (Кръвната група е част от нашето генетично наследство. Позовавайки се на научни проучвания, че редица хранителни продукти аглутинират кръвни клетки само в определени групи и не засягат клетките на други групи, D’Adamo отбелязва, че всичко е свързано с лептините. Лектините са протеини, които учат въглехидрати, влизат в структурата на тъканите на животни, растения, микроорганизми и участват както в регулирането на метаболизма, така и в защитата срещу някои агенти от околната среда. Според теорията на D’Adamo, когато човек яде храни, съдържащи лектини, които са несъвместими с неговата кръвна група, води до аглутинация на кръвните клетки. лектините могат да пречат на работата на храносмилателните ензими и да повлияят на производството на инсулин. Следователно храната, която е лекарство за хора от една кръвна група, може да стане токсична за собствениците на друга кръвна група. Това е основата на системата за подбор на храни за различни хора.

Така че, когато избирате диета за отслабване, е задължително да се вземе предвид наличието на други заболявания. В крайна сметка, ако човек има подагра и той има кръвна група I, тогава месото в обемите, които D`Adamo предлага, ще стимулира развитието на болестта. От друга страна, научно установени тенденции в развитието на определени заболявания при хора с определена кръвна група.

Въз основа на дискусионните материали, лансирани по този въпрос в Интернет, можем само да кажем, че резултатите от храненето по кръвни групи са разделени в съотношение 50:50 (положителни и отрицателни). По този начин въпросът не е окончателно решен и очаква научно потвърдени клинични резултати. Въпреки това много от тези, които се придържат към препоръките на D`Adamo, успяват да свалят  1-2 кг седмично.

Somatip и хранителни характеристики

Интересни и, разбира се, обещаващи са програмите за корекция на телесното тегло, съставени в зависимост от соматотипа на човек. Факт е, че соматичният тип се дължи на доминиращата функция на една от ендокринните жлези, хормоните на които определят конституционните особености на структурата на тялото, местата на най-голямо натрупване на мазнини по тялото, пристрастяванията към храната, степента на физическа активност, поведенчески характеристики и някои черти на характера. Различават се четири соматотипа:

 • щитовидна жлеза (щитовидна жлеза);
 • андроид (надбъбречни жлези);
 • хипофиза (хипофиза);
 • гинекоид (яйчници).

При хора със соматотип на щитовидната жлезаотбелязва се нестабилност на теглото. Те могат да ядат много и все още не се оправят. В същото време, поради склонността към ексудат, те са в състояние да наддават на тегло за една нощ, за което самите те не могат да намерят обяснение. Като цяло човешкото тяло на класическия соматотип на щитовидната жлеза е разработено почти идеално. След натоварване тези хора се нуждаят от дълга почивка. Свръхексертирането може да причини резки промени в теглото. Представителите на този соматип често се стимулират с кофеин, алкохол, сладкиши и цигари. Това претоварва вече активната щитовидна жлеза и води до нарушаване на нейната дейност, което в бъдеще може да доведе до затлъстяване. За да не се случи това, е необходимо да се осигури равномерно снабдяване с калории от храната през целия ден. Не можете да пропуснете закуската или да я замените с чаша кафе. Проста и здравословна храна – пресни зеленчуци, постно месо или риба, билкови чайове – помагат за поддържане на красотата и здравето. От време на време можете да се почерпите със сирене, кефир, зърнени храни и плодове. Рафинирани въглехидрати, силен чай и кафе, тестени изделия трябва да се избягват. Интервалите между храненията са 4 часа.

Хората андроид соматипа – най-ефективният. Те имат нужда от по-малко сън от другите. Лидерите са по-често срещани сред тях. Хормоните, произвеждани от надбъбречните жлези, стимулират апетита и повишават кръвното налягане. Идеалната жена от този соматотип има големи, заоблени гърди, широки рамене, плоско дупе и лошо определена талия. Мъжете са смели и енергични, с почти идеални пропорции. Мазнините обикновено се намират в областта на корема и гърба. Това разпределение на мазнините (коремни) допринася за развитието на хипертония и диабет. Тези хора са по-добре да се придържат към вегетарианска диета, нискомаслени млечни продукти, растителни протеини, ядки и бобови растения и риба. Като деликатес – пилешки гърди, от време на време червено месо. И колкото се може повече пресни зеленчуци и плодове. След 20 часа трябва да се опитате да не ядете нищо.

Хората от соматотипа на хипофизата имат склонност бързо да наддават наднормено тегло. Те имат слаба храносмилателна система и намалена скорост на метаболизма. От детството са склонни към пълнота, мастните отлагания се образуват по ръцете, гърба, гърдите. Коремът е кръгъл, изпъкнал. Доста характерна черта е прав гръб, на практика няма физиологични извивки. Силно развит интелект, живо въображение, весело разположение, съчетано с добър апетит – всичко това също допринася за наддаване на тегло. Най-благоприятното време за хранене е сутрин и първата половина на деня, когато скоростта на метаболитните процеси в тялото им е максимална.

Хората от този соматип трябва да сведат до минимум консумацията на млечни продукти, тъмно месо, мазнини, туршии, сладкиши. Но е необходимо да се включат пресни зеленчуци и плодове, прясно изцедени сокове, риба, птици, яйца; в умереност – растително масло, кафе, чай. Най-трудният период е времето след обяд, когато се натрупва умора. През това време фалшивият глад може да провокира нерегламентиран прием на храна и нарушаване на диетата. Вечерното хранене трябва да е леко, тъй като метаболитните процеси в организма се забавят по това време на деня.

Хората от гинекоидния соматип се разпознават лесно по структурата на задните части: в края на краищата, ако наддават на тегло, тогава винаги в долната част на тялото. Техният метаболизъм е най-стабилният от всички соматипи, което им позволява да разпределят енергията в тялото равномерно и постоянно. По правило за хората от този соматотип е трудно да започнат да губят излишно тегло, но ако влязат в режима, този процес става стабилен.

Предпочитание се дава на лека закуска (или тя се пропуска), защото гъстата храна ще „събуди“ апетита за целия ден. Липсата на обилно хранене сутрин позволява, както им се струва, да „поддържат контрол“ над диетата. Но вечер – пълна свобода. Не е изненадващо, че този тип хора често се оплакват от лош сън и сутрешна умора. Те често страдат от запек, причинен от преяждане преди лягане и липса на фибри, които да подпомогнат храносмилането. Закуската обаче не може да бъде пропусната. В този случай нивата на кръвната захар остават ниски през целия ден и човек се чувства претоварен и летаргичен.

Хората от гинекоидния соматип се съветват да ядат плодове, пресни зеленчуци, нискомаслено кисело мляко, кефир и зърнени храни .Домашни птици, риба, обезмаслено мляко, сирене, растително масло, чай, кафе и сладки са включени в ограничени количества. Необходимо е да се сведе до минимум консумацията на сладолед, подправки, червено месо, заквасена сметана и мазни десерти. По този начин идеалната диета се състои от въглехидратна закуска, лек обяд и основно хранене вечер. Вечерята е най-голямото хранене по отношение на обема, защото интензитетът на метаболитните процеси в човешкото тяло от гинекоиден тип по това време на деня е най-висок. Вечерята обаче трябва да се прави рано, така че разликата между обяд и вечеря да е не повече от 5 часа. Ако трябва да ядете късно вечерта, между основните хранения трябва да имате закуска с плодове или салата от пресни зеленчуци.

За първи път спортната медицина започна да говори за соматипи. Лекарите са разработили специален набор от упражнения, който ви позволява селективно да тренирате мускули, което също допринася за оформянето на тялото. Но храненето за хора от различни соматични групи е разработено в катедрата по клинично хранене и диететика на университета RUDN. Тези препоръки успешно се прилагат в програми за отслабване. Диетата, базирана на соматотип, е балансирана по отношение на основните хранителни вещества и прави възможно да не изпитвате чувство на глад. Теглото се намалява постепенно чрез намаляване на количеството на телесните мазнини. Използването на диета в комбинация със специална физическа активност дава отлични резултати. За съжаление, малко хора знаят тази техника.

Протеинови диети

Протеиновите диети са добре познати и популярни. Значението им е в почти неограничената употреба на протеинови продукти (постно месо, риба, яйца, извара с ниско съдържание на мазнини). В същото време въглехидратната храна се изключва от диетата.

Диетата на Робърт Аткинс също се отнася до протеини. Много е привлекателно: месо, яйца, риба (протеини и мазнини) могат да се консумират в неограничени количества, така че няма никакъв въпрос за глад. Но почти напълно отстранени от ежедневното меню зърнени храни, плодове, повечето зеленчуци, тоест всякакви източници на въглехидрати. Диетата на Аткинс ви позволява да отслабнете бързо (и това е на фона на прилив на сила и енергия). Следователно, предложената диета беше на вкус на мнозина! И привлече вниманието на специалисти. Оказа се, че загубата на тегло се случва именно поради отложената мазнина: това се проявява чрез образуването на кетонови тела (кетогенна диета). Докато лекарите бяха предпазливи по отношение на клиничното изпитване на диетата, прибързаните действия на някои пациенти доведоха до трагичен изход: няколко души починаха. Благополучието и активната загуба на тегло често са еуфорични, докато кетоновите вещества са токсични за организма и заплашват не само здравето, но и живота (смъртта настъпва в случай на тежка кетоацидоза). И дори ако не всичко е толкова трагично, трябва да се помни, че някои варианти на протеинови диети водят до образуването на дефицит на минерали, витамини (особено група В), фибри и много други компоненти, необходими за здравето. Липсата на фибри в диетата провокира запек, образуване на чревна дисбиоза. Да бъдеш на такава диета дълго и неконтролируемо е потенциално опасно, да не говорим за факта, че много хора изпитват влошаване на състоянието на кожата и косата си. Ето защо, да се придържате към протеинова диета (под каквато и да е форма) самостоятелно не се препоръчва повече от седмица. Повечето от диетите, разпространявани от уста на уста, са „модификации“ на една и съща диета, т.е. които на непосветения изглеждат различно. Те се различават донякъде по състава и обема на разрешените зеленчуци и плодове. По принцип всички те са небалансирани и могат да се използват без консултация с лекар за не повече от една до една и половина седмици. В противен случай последващият преход към обичайната диета ще доведе до бързо наддаване на тегло.

Въпреки факта, че придържайки се към всяка диета и ограничавайки се във въглехидрати, мазнини или протеини (вегетарианство), хората със сигурност ще отслабнат, дългосрочното придържане към небалансираните диети може да навреди на организма. Вярно е, че в повечето случаи самият човек не се изправя, разгражда се и набира първоначалната или още по-голяма тежест. Не е чудно, че казват: „животът на люлка на диетите“.

Медицински протеинови диети

Бързата и удобна загуба на тегло благодарение на протеинова диета зарадва не само затлъстелите хора, но и диетолозите. Въпреки това, тежките усложнения на кетоацидозата предизвикаха по-безопасен хранителен избор.

Недостатъците на „любителските“ протеинови диети са лишени от медицински протеинови диети, например, Proslim и Eurodiet, разработени във Франция и тествани в клиниката за клинично хранене на Института по хранене RAMS. Менюто „по-тънко“ включва високопротеинови храни, специално разработени и балансирани по отношение на витаминен и минерален състав. Това са супи, омлети, картофено пюре, юфка, напитки и десерти – повече от 60 разновидности на протеинови продукти. Като източници на протеини се използват яйца, мляко и соеви протеини. Отслабването се извършва на етапи (фаза на отслабване, фаза на преход и стабилизиране), което осигурява дълготраен ефект от поддържането на новото тегло. Диетата се допълва с разрешени зеленчуци, като се започва от втората фаза с нискомаслени млечни продукти, плодове и растително масло. Такава диета ви позволява да намалите телесното тегло, като губите мазнини, като същевременно поддържате мускулна маса, осигурява ситост, енергичност и благополучие. Въвеждането на разрешени зеленчуци в диетата ви позволява да контролирате количеството на кетоновите тела.

Диета номер 8

Разбира се, не може да не се каже за основната диета, разработена от Института по хранене и официално препоръчана у нас. Принципът на тази диета е прост: той е безвреден и ефективен, тъй като включва в ежедневния хранителен режим най-важните основни (незаменими) вещества: пълноценни протеини, бавно усвоими въглехидрати, есенциални мастни киселини, витамини, минерали и баластни вещества.

Значението на диетата е следното:

 • ограничаване на консумацията на килокалории до нивото от 1600-1700 на ден;
 • значително ограничение на прости въглехидрати, които лесно се превръщат в мазнини;
 • ограничаване на животинските мазнини;
 • растителните мазнини съставляват до 50% от общото количество мазнини, като се има предвид свойството им да активират процесите на липолиза;
 • усещането за ситост се формира чрез предписване на нискокалорична, но значителна по обем храна (сурови зеленчуци, плодове);
 • множество фракционни хранения (до 6 пъти на ден), премахване на чувството на глад и изключване на храни, които стимулират апетита (чубрични храни, подправки);
 • ограничаване на солта до 5 g на ден, а течността до  1-1,5 литра, за да се нормализира водно-солевият метаболизъм;
 • използването на така наречените „зигзаги“ в храната (контрастни, гладни дни).

Диета № 8 е научно обоснована и клинично проверена. Това означава, че подборът на диетата е предшестван от многобройни експерименти върху животни и проучвания с участието на доброволци. Към днешна дата е натрупан много опит в използването му както в специализирана клиника, така и в амбулаторни условия. Диетата ви позволява да вземете предвид характеристиките на тялото и свързаните с него заболявания. Липсата на глад помага да се избегне стреса и да се придържаме към предложената диета за дълго време.

глад

Трябва да се отбележи, че в Европа гладуването като средство за отслабване отдавна е признато за вредно за здравето. Факт е, че по време на гладуване наистина е възможно бързо да се намали телесното тегло, но това се дължи главно на елиминирането на течности и намаляване на мускулната маса. След като човек остави глад (и това също трябва да се направи много правилно), натрупването на тегло става в доста кратък период.

Диета и стрес

Редица изследвания показват, че в момента, в който човек премине на диета, нивото на хормона на стреса (кортизол) в него се повишава. Колкото по-висок е този показател, толкова по-голяма е вероятността от неуспех и цялата работа ще трябва да започне отначало. Такива нарушения могат да бъдат избегнати, като се намали съдържанието на калории в диетата до  1700-1500kcal, в зависимост от първоначалното тегло (колкото повече е първоначалното тегло, толкова повече калории остават). Не е задължително да ядете супи и други нелюбими ястия и продукти. Голямо количество фибри, особено в сурови зеленчуци, плодове, горски плодове, създава усещане за ситост, помага за подобряване на липидния спектър на кръвта, възстановява изпражненията. Излишъкът от фибри обаче не е показан за пациенти с нарушена екзокринна функция на панкреаса или с възпалителни процеси в лигавицата на стомашно-чревния тракт в остър стадий. Тоест, попълвайки „потребителската кошница“, е необходимо да се вземат предвид съпътстващите заболявания.

Накратко за основното

И така, балансираното хранене заема основно място в общата програма за корекция на телесното тегло. Диетата осигурява формирането на енергиен дефицит, като същевременно се вземат предвид вкусовите предпочитания и съпътстващата патология. Ежедневната диета трябва да включва продукти, които осигуряват на организма всички групи хранителни вещества, необходими за пълноценното му функциониране, поддържане на физическата активност и имунния статус. Отслабването в рамките на един месец с 5% от първоначалното тегло е добър резултат, с 10% – много добър. Намаляването на теглото с повече от 15% изисква подробно изследване на пациента, тъй като в процеса на загуба на тегло има значително натоварване на ендокринната и други системи.

За по-физиологична и дългосрочна загуба на тегло е необходима физическа активност. Всяко обещание за реклама „отслабнете без диета и упражнения“ е измама. Затлъстяването е хронично заболяване, което се повтаря при спиране на лечението, тоест когато не се спазва баланса между приема на енергия и разхода на енергия. И е много важно на всеки етап на отслабване (а може да има няколко такива етапа) да се консолидира и поддържа постигнатия резултат. Стабилизирането на теглото е един от най-важните аспекти на лечението. И лекарят, и пациентът трябва да са наясно с това.

От голямо значение е психоемоционалният статус на човек. Не е тайна, че много от тях „захващат“ стресови ситуации (или се измиват). Между другото, хората, които губят апетит в отговор на стрес, като правило, не страдат от излишно тегло. Физическата активност е необходима не толкова за „изгаряне на калории“, колкото за да се преживее стреса, да се разсее от проблемите, да се подобри настроението и самочувствието. Освен това динамичното натоварване помага за преодоляване на недостига на кислород в тъканите, което се случва на фона на стрес и бездействие. И това е изключително важно. В крайна сметка кислородът участва в оползотворяването на хранителни вещества и превръщането им в енергия. При липса или липса на кислород настъпва непълно окисляване на въглехидратите и те се отлагат като мазнини.

Всичко това трябва да се обясни на пациента, който възнамерява да отслабне. Желанието да бъдем здрави, енергични и красиви е основният стимул за преодоляване на трудностите, свързани със самоконтрола. Похвала, положителната оценка на усилията са изключително важни за всеки човек, а за пълната – специална. Ако резултатите от отслабването са незначителни, трябва да разберете ситуацията. Той помага да се направи дневник за храненето, който пациентът започва да води в случай на неуспех. Той записва всичко, което влиза в устата. Когато анализирате записи, е много по-лесно да намерите грешките си, но специалист ще ви каже как да ги поправите. С течение на времето, без съмнение, новите стереотипи за хранене и поведение ще се превърнат в навик. И това е дългосрочната основа за поддържане на идеалното тегло.

Източник: https://www.medgaz.ru/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *